6 Mart 2017 Pazartesi

ÖMER SEYFETTİN ANISINA

ÖMER SEYFETTİN ( 11 MART 1884- 6 MART 1920 )

    Çağdaş Türk öykücülüğünün öncülerinden olan Ömer Seyfettin , 11 Mart 1884'te Gönen'de doğdu.İlköğrenimine Gönen'de başladı.Öğrenimini sürdürebilmesi için annesiyle birlikte İstanbul'a gönderilerek Aksaray'daki Osmaniye Okuluna yazdırıldı.(1892) Eyüp Baytar Ortaokulunu(1896) ,Edirne Askeri Lisesini (1900) ve Harp Okulunu (1903) bitirdi.Teğmen rütbesiyle orduya katıldı.İzmir Jandarma Okulunda öğretmenlik yaptı.(1906-07)
    1908'de merkezi Selanik'te olan Makedonya'daki 3. Ordu'da görevlendirildi.1911'de ordudan ayrıldı ama Balkan Savaşları çıkınca yeniden askere alındı.Sırp ve Yunan cephelerinde savaştı . Yanya Kalesi'nin savunulması sırasında Yunanlılara esir düştü.(1913) Bir yıl kadar süren tutsaklıktan sonra İstanbul'a döndü ve kısa bir süre Türk Sözü dergisinin başyazarlığını yaptı. Kabataş Lisesine yazın öğretmeni olarak atandı.(1914) Ölümüne değin bu görevi sürdürdü. 1917-1918 yılları arasında İstanbul Üniversitesinde kurulan Dil İnceleme Kurulu üyeliğinde bulundu. Yakalandığı şeker hastalığından kurtulamayarak 6 Mart 1920 'de İstanbul'da vefat etti.

    Ömer Seyfettin yazın hayatına Edirne'de öğrenciyken yazdığı şiirlerle başladı.İlk şiiri olan "Hiss-i Müncemit" , Ömer imzasıyla Mecmua-i Edebiye'de yayımlandı.(1900). İlk öyküsü "İhtiyarın Tenezzühü" ise Sabah gazetesinde çıktı (1902). Ünü daha çok Selanik 'te çıkan Genç Kalemler dergisindeki yazılarında sonra arttı.Derginin ikinci dizisinin ilk sayısında (Nisan 1911) yayımlanan "Yeni Lisan" başlıklı yazısı, ulusal yazım akımının başlangıç bildirgesi olarak kabul edilir.Türkçenin kendi kurallarına uygun yazılarak Arapça ve Farsça sözcüklerden arındırılmasını savundu.Dilde yalınlaşma hareketine öncülük etti.

    Ömer Seyfettin , benzersiz bir biçemde yazdığı öykülerini, kişisel deneyimlerine ,tarihsel olaylara ve halk arasındaki geleneklere dayandırdı.Günlük konuşma diliyle yazması öykülerine canlı ve etkileyici bir nitelik kazandırdı.Çok değişik konuların işlendiği yapıtlarında ayrıca yergilere, polemiklere , komik durumlara ve toplumsal yorumlara da yer verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder