2- Okunan kitap sayısı ise kişi başı yılda 7.2 !

3-Okurun kitap seçimini etkileyen faktörlerin
başında ise %61.5 ile tavsiyeler geliyor.İkinci sırayı ise % 25.6 ile kitabın adı almış.
4-Bu listede beni düzenli okunan yazarlar listesi hiç şaşırtmıyor.Yüzde %15.8 oranına sahip düzenli okunan yazarlar listesinde Ömer Seyfettin, Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Canan Tan, Yaşar Kemal ve Dostoyevski var.
5-Okuyucuların %90.16 sı özel olarak bir yayınevi tercihinde bulunmuyor. Tercih edilen yayın evleri listesinde ise Can yayınları -bence haklı olarak- birinciliği elinde bulunduruyor.
6-Katılımcıların %77 si Halk Kütüphanelerinin varlığından haberdar. Haberdar olmayan kesimin içinde özel sektör yöneticileri %38.2 ile bayrağı elinde tutuyor.
7-Trajikomik olarak değerlendirdiğim bir sonuç ise katılımcıların hiçbirinin Halk Kütüphanelerinden yararlanma ihtiyacı hissetmemesi. En yaygın neden ise %43.5 ile kütüphane kullanma alışkanlığının olmayışı. İfade edilen nedenlerden bazıları bana durumu kurtarmak için ortaya atılmış bahaneler gibi gelse de , en samimi bulduğum neden %16.2 ile okumayı sevmiyorum oldu. (en azından dürüst davranmışlar 😊 )
8- Araştırmaya göre Ege Bölgesi boş zamanlarını ailesiyle geçiriyor, Karadeniz bol bol televizyon izliyor.Marmara ve Batı Karadeniz ise tercihini kitap okumaktan yana kullanmış.
9-Erzurum ve Erzincan kitap okuma adedi olarak en yüksek seviyeye ulaşmış illerimiz. En az kitap okunan iller ise Şanlıurfa ve Diyarbakır.

10-Türkiye'nin geneli hikaye yerine romanı seviyor ve en çok macera temalı kitaplar okuyor.
11-Yalova, Sakarya Düzce ve Bolu ise ders kitabı dışında sahip olunan kitap sayısı olarak birinciliği almışlar.Diyarbakır, Şanlıurfa, Nevşehir, Niğde ,Aksaray, Kırşehir ve Kırıkkale 'de ise katılımcılar evlerinde 10-15 arası kitaba sahip olduğu için sonunculuğu paylaşıyorlar.
Hamiş
Veriler ne yazık ki 2011 yılına ait. Ne Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi sitesinde ne de Tüik'te daha güncel bir veri bulamadım. Çeşitli sitelerde daha güncel olarak ifade edilen bilgilerle karşılaşmış olsam da, bu bilgileri resmi olarak doğrulayamadığım için 2011 den ilerisi ile ilgili bilgi vermeyi kendi adıma uygun görmedim.
KİTAPLA KALIN...